SOAP Bijbelleesplan

"SOAP, omdat iedere gelovige Gods stem kan verstaan."


Levend Water heeft het verlangen dat volgelingen van Jezus dagelijks voeding uit het woord van God ontvangen. Door Gods woord te lezen ontdekken we steeds meer hoe God tegen de dingen aankijkt en worden we vernieuwd in ons denken en veranderen van binnenuit. Waarom tot zondag wachten om van de spreker over het woord van God te horen, als je iedere dag van God uit zijn woord kan ontvangen? God is trouw en nodigt ons steeds weer uit om meer van Hem te ontdekken. 

SOAP Bijbelleesplan

Levend Water hanteert een laagdrempelig bijbelleesplan, wat we SOAP noemen. Dit bijbelleesplan nodigt uit, zonder verplichting en bestaat uit een leesrooster, een journaal om op te schrijven van wat God tot je spreekt, een kort stappenplan en de mogelijkheid om anderen te bemoedigen met wat God tot jou heeft gesproken.

SOAP is een uitwerking van de gedachte dat alle gelovigen Nieuw Testamentische priesters zijn. In het Oude Testament hing er een groot gordijn voor het Heilige der Heiligen, maar door Jezus Christus is dat gordijn verdwenen en hebben alle gelovigen rechtstreeks toegang tot God. De rol van het leiderschap in de gemeente is niet om als priester en tussenpersoon voor de mensen naar God op te treden. Er is maar een Hogepriester en een tussenpersoon, dat is Christus. Het huidige leiderschapsteam van Levend Water is zich bewust van haar verantwoordelijkheid om niet toch een beetje of onbewust alsnog als tussenpersoon tussen God en mens op te treden.  

SOAP

Dit staat voor: 

  • Schrift,
  • Observatie, 
  • Applicatie,
  • Praten met God. 

Schrift, de Bijbel. Iedere drie maanden geven we een leesrooster uit. Dat voorziet in een hoofdstuk per dag. Vraag de Heilige Geest om tot je te spreken. Gebruik een Bijbel-vertaling die je aanspreekt. 

Observatie. Wat denk je dat God tegen je zegt door deze tekst? Hier kun je ook de vraag stellen: Wat spreekt mij het meest aan in dit gedeelte?

Applicatie. Nu God tot je heeft gesproken, bedenk hoe je dit kunt toepassen in je eigen leven. Probeer er een praktisch punt van te maken dat je dezelfde dag nog in de praktijk zou kunnen brengen. 

Praten met God. Dit kan een simpel gebed zijn hoe je de tekst kan toepassen, maar ook een diep inzicht in wat God je heeft geopenbaard. Bedenk dat bidden tweerichtingsverkeer is. Wees open om te luisteren naar wat God te zeggen heeft.

Notitieboekje

Het opschrijven van wat je van God ontvangt, kan erg behulpzaam zijn in je groeiproces. Zo kun je opbouwende gedachten, beloften van God en verfrissende inzichten later teruglezen. Je zult ontdekken dat hierdoor je tijd met God meer persoonlijk zal worden. Daarnaast wordt het makkelijker om met anderen te delen wat God tot je heeft gesproken.

Deel het met anderen

SOAP kun je natuurlijk alleen doen, maar als je met meerderen doet is het helemaal geweldig. Wetende dat meer mensen in Levend Water hetzelfde bijbelleesplan gebruiken, maakt het eenvoudiger jouw gedachten hierover met elkaar te delen. Zo kun je in bijeenkomsten bij je thuis tijd nemen om elkaar te bemoedigen met dat wat God tot je gesproken heeft . Maar ook het begin van vergaderingen of gebedstijden kunnen gebruikt worden om elkaar te bemoedigen vanuit het Woord.

We bidden dat dit bijbelleesplan voor veel mensen zal leiden tot inspirerende, bemoedigende en opbouwende tijden met God. We hopen dat dit een handig gereedschap zal zijn in het volgen van Jezus.

Praktisch

Vanaf juni 2010 is Dirk Goedbloed de contactpersoon voor SOAP. Het leesrooster zal regelmatig worden bijgewerkt. Notitieboekjes (3 euro) en leesroosters (gratis) zijn verkrijgbaar bij Levend Water. Het leesrooster staat ook op deze site vermeld.